Velikonoční beránek
Čas vaření
60 min
Kategorie
Obtížnost
Střední
Počet porcí
8
Ingredience
- 250 g – cukr moučka
- 4 ks – vejce
- 250 g – hladká mouka
- 150 ml – olej
- 150 ml – horké mléko
- 1 balení – prášku do pečiva
- 60 g – kaka
Chceš, aby se ti suroviny přepočítávali na tvůj příjem?
Jednoduše si aktivuj online fitnes – více info najdeš ZDE
Naše tipy
- Ať už zvolíte jakékoli těsto, plňte ,obličejovou‘ polovinu formy, a to asi čtyři milimetry pod okraj, protože pečením těsto vyběhne.
- Pozor, formy mají různý objem – recept proto možná budete muset přizpůsobit té své. Pokud nemáte odměrku, zjistíte objem pomocí ,standardního‘ hrnku na čaj (vrchovatý má 250 ml) nebo půllitrové láhve.
- Z hladké mouky bude beránek mechovější, z polohrubé pevnější.
Postup
- Rozklepneme vejce a oddělíme bílek a žloutek. Žloutek vyšleháme s cukrem (šleháme cca 5 min), poté přidáme olej (šleháme cca 5 min), poté přidáme zbylé suroviny: mouku, mléko, prášek do pečiva a vše pořádně promícháme.
- V další míse vyšleháme bílek (vyšlehaný bílek poznáme tak, že při otočení mísy vyšlehaný bílek nevyteče).
- Bílek opatrně vmícháme vařečkou do těsta (pozor!!! Nešlehat!!).
- 2/3 těsta nalijeme do předem vymazané a vysypané formy.
- Do zbylého těsta vmícháme kakao (podle chuti).
- Zbylé kakaové těsto vlijeme do formy (k tomu bílému těstu).
- Beránka pečeme na 180 °C 45–50 min.
- Po upečení ještě teplého beránka vyklopíme
Nejznámějším symbolem Velikonoc je beránek. Víme ale, proč se velikonoční beránek peče zrovna na Velikonoce? Nebo to, kde tradice pečení beránka vznikla a co vlastně symbolizuje?
Křesťanství zná tradici pečení velikonočního beránka již od Středověku a začalo beránka využívat jako symbol Ježíše Krista, který prolil svou krev na Golgotském kříži. Podle křesťanské víry je Ježíš beránek, obětovaný za spásu světa, který nás vysvobozuje z otroctví hříchu. Je symbolem nevinnosti a naší záchrany. Zajímavostí je, že Ježíš sám u poslední večeře se svými apoštoly o Velikonocích jedl právě beránka. Bohužel nevíme, kdy přesně došlo k rozšíření pečení velikonočního beránka.
Ale zpět k pečení.
Kdybychom měli péct velikonočního beránka? Podle tradice by se měl beránek péct na Bílou sobotu, stejně jako se pekl mazanec. Pro úplnost dodejme, že jidáše se pekly na Zelený čtvrtek. K Velikonočnímu pondělí patří boží milosti a na Velký pátek se nepeklo, protože se držel půst.