Vejce na tvrdo
Čas vaření
10 min
Kategorie
Bez masa, Fitness, Multifunkční, Rychlovky
Obtížnost
Snadné
Počet porcí
1
Ingredience
- 2 ks vejce
- 40 g (2*plátky) šunky od kosti (92%)
- 30 g (2*plátky) sýra (30%)
- 1 pl Toastového chleba (1pl = 25g)
- Jakákoliv zelenina
Chceš, aby se ti suroviny přepočítávali na tvůj příjem?
Jednoduše si aktivuj online fitnes – více info najdeš ZDE
Před samotným vařením vajíček je dobré si vejce asi na 20 minut vyndat z lednice a nechat ohřát na pokojovou teplotu. Vajíčka vám pak ve vroucí vodě neprasknou a budou se více přibližovat vaším představám. Pokud nemáte času na zbyt anebo jste zapomněli, tak dejte do vody lžičku octa, ten také zabrání popraskání vajíček.
- Do hrnce nalijte dostatek vody, aby byla vajíčka celá zakrytá.
- Přiveďte vodu k varu. Pro rychlejší ohřátí vody zakryjte hrnec pokličkou.
- Až bude voda vřít, vložte vajíčka a nastavte si časovač na požadovaný čas.
- Po uvaření vložte okamžitě vajíčka buď do vody s ledem nebo je ochlaďte pod tekoucí studenou vodou. Budou se vám tak lépe loupat, a hlavně budou udělané podle vaší představy.
- Dobrou chuť
Jak dlouho vařit vejce natvrdo?
- 3 minuty pro ztracená vajíčka (pošírovaná)
- 5 minut pro vajíčka naměkko
- 7 minut pro vajíčka nahniličko (s tekutým středem)
- 10 minut pro vajíčka natvrdo
- Další tipy vidíte na obrázku
Jak oloupat vejce natvrdo?
- Uvařené vajíčko ihned zchlaďte ve studené vodě s ledem nebo pod tekoucí studenou vodou.
- Pak vajíčko vyjměte a klepněte oba konce vajíčka například o kuchyňské prkénko. Potom vajíčko položte na prkénko / kuchyňskou linku a pomocí dlaně ho poválejte dopředu a dozadu.
- Skořápka se rozláme na malé skořápky a ta už půjde lehce dolů.
Nezapomeňte, k válení používejte přiměřenou sílu tak, abyste vajíčko úplně nerozmačkali.