Quiche se špenátem
Čas vaření
35 min
Kategorie
Obtížnost
Střední
Počet porcí
5
Quiche se špenátem postup
(nutriční hodnoty)
kalorie: 203 kcal
sacharidy: 11 g
bílkoviny: 9 g
tuky: 13 g
Ingredience
Těsto
- 180 g hladké mouky (špaldová, celozrnná)
- ½ ČL soli
- 90 g másla nakrájeného na malé kousky
- 5 PL studené vody
Náplň
- 120 ml smetany
- 3 ks vajec
- 250 g špenátových listů
- 200 g strouhaného sýra (Eidam)
- 2 ks červené cibule (může být žlutá)
- 150 g klobásy nebo šunky
- 3 stroužky česneku (nemusíme dávat)
- 200 g klasických rajčat nebo cherry rajčat (nemusíme dávat)
- Sůl, pepř
- 1 PL oleje / másla na smažení
Chceš, aby se ti suroviny přepočítávali na tvůj příjem?
Jednoduše si aktivuj online fitnes – více info najdeš ZDE
Těsto
- Na vál dáme mouku a sůl a několikrát promícháme
- Postupně přidáváme máslo a mícháme a mačkáme, přidáváme lžíce vody, dokud se nevytvoří hladké, spojené těsto. Pokud je těsto stále sypké, resp. sušší, přidáme další lžíci vody až se těsto krásně spojí, ale není lepkavé.
- Z těsta vytvoříme kouli, zabalíme ji do fólie a vložíme na cca 1 hodinu do lednice.
Náplň a finální řešení
- Troubu si předehřejeme na 190°C.
- Cibuli očistíme a překrojíme na půl. Půlky cibule nakrájíme na měsíčky. Na pánvi rozehřejeme olej, do kterého dáme smažit nakrájenou cibuli. Poté si nakrájíme klobásu / šunku na malé kostičky, které přidáme k cibuli. Ke konci můžeme přidat nakrájený česnek (volitelný).
- Jakmile je cibule dozlatova usmažená, přidáme špenát a směs dusíme (cca 5 min).
- Mezitím, co se směs na pánvičce dusí, do mísy vlijeme smetanu, přidáme vejce a nahrubo nastrouhany sýr. Vše pořádně promícháme, osolíme a opepříme
- Pánvičkovou směs vlijeme do mísy se smetanou a vše smícháme.
- Pečící formu vymažeme lehce máslem. Z těsta vyválíme placku, kterou rozprostřeme do formy. Těsto prsty důkladně přimáčkneme ke dnu a okrajům.
- Směs nalijeme do připraveného korpusu.
- Nahoru můžeme položit plátky rajčat (volitelný) a posypeme zbytkem strouhaného sýra.
- Pečeme dozlatova, cca 30 – 35 minut.
- Upečený koláč necháme nejprve mírně zchladnout a pak ho rozkrájíme a podáváme.
Francouzské slané koláče zvané „Quiche“ se skvěle hodí jako rychlý oběd, večeře, nebo pohoštění na oslavu a rodinné setkání. Quiche je poměrně univerzální jídlo, ve kterém můžeme kombinovat náplň podle chuti. A to jak zeleninu, různé druhy sýra i masa.
V naší rodině určitě vyhrává špenátový quiche, který je podle nás prostě TOP, hlavně pro našeho trenéra :D.