Ovesné lívance
Čas vaření
25 min
Kategorie
Bez masa
Obtížnost
Snadné
Počet porcí
2 – 3
Ingredience na ovesné lívance
- 200 ml: Mléka
- 75 g: Ovesných vloček
- 1 ks: Vejce
- 50 g: celozrnné / hladké mouky
- 1 lžíce: hořkého kakaa
- 1 lžíce: medu
- 2 lžičky: prášku do pečiva
- 1 lžička: semínek
- Trochu: soli
- Podle potřeby: olej / máslo na smažení
Na potření ovesných lívanců můžeme použít
- Jogurt
- Sezónní ovoce
- Nutelu / čokoládu
- Tvaroh
- Oříšky
- Marmeláda / sirup
- Kakao
Chceš, aby se ti suroviny přepočítávali na tvůj příjem?
Jednoduše si aktivuj online fitnes – více info najdeš ZDE
Postup na ovesné lívance
- Vločky propláchneme vodou a zalijeme horkým mlékem cca polovinou (100 ml) a necháme cca 20 – 30 minut stát při pokojové teplotě, aby ovesné vločky do sebe „nasákli“ mléko.
- Potom k vločkám přisypeme mouku, prášek do pečiva, přidáme špetku soli, vejce a vše promícháme a dolijeme zbytkem mléka.
- Směs na ovesné lívance by měla být poměrně hustá, ale přesto tekutá, kdybyste měli směs moc hustou, přidejte mléko, kdyby byla naopak moc řídká, přidejte trochu mouky nebo rozemletých vloček.
- Na rozpálené pánvi, kterou zlehka vymažeme olejem / máslem, smažíme lívanečky z obou stran.
- Ozdobit je můžeme jogurtem, marmeládou, čokoládou / nutelou, tvarohem, oříšky, kakaem anebo sezónním ovocem.
jsou opravdu jednoduché. Nejedná se o klasické lívance, které určitě znáte a děláte si je doma. Naše ovesné, nebo také vločkové lívance je taková zdravější varianta, kterou jsme si upravili a vylepšili, aby nejen nám, ale taky dětem chutnala. Pomocí naší apky budeš ihned vědět, jaké množství lívanců si můžeš dát, a dokonce si můžeš zvolit i „polevu“. Dej si chutnou a zdravou snídani bez výčitku.
Tipy na ovesné lívance
- Doporučujeme si ovesné vločky nechat namočit přes noc v lednici v mléce
- Nedělejte ovesné lívance příliš velké a dejte si pozor ať máte tloušťku rovnoměrnou, aby se lívance udělali všude stejně