Naan placky

Čas vaření

15 min

Kategorie

Ostatní, Rychlovky

Obtížnost

Střední

Počet porcí

3 – 4


Naan placky

Naan placky

(nutriční hodnoty)

kalorie: 158 kcal
sacharidy: 13 g
bílkoviny: 7 g
tuky: 8 g

Ingredience

Na naan placky

  • 350 g řeckého jogurt
  • 250 g mouky (150 g hladké mouky + 100 g ovesné mouky) – můžete použít pouze hladkou mouku
  • 2 – 3 stroužky česneku 🧄 – volitelný
  • 120 g strouhané mozzarelly 🧀
  • 120 g šunky – volitelný
  • cca 100 g Másla na potření
  • trochu soli

Chceš, aby se ti suroviny přepočítávali na tvůj příjem?
Jednoduše si aktivuj online fitnes – více info najdeš ZDE

Postup na naan placky:

  • Pokud nemáte přímo koupené rozdrcené vločky, rozemelte si je v kuchyňském robotu na jemnou mouku.
  • V malém hrnečku rozpusťte máslo a přidejte do něj rozmačkaný česnek. Směs důkladně promíchejte.
  • Ve velké míse smíchejte hladkou mouku, mouku z ovesných vloček, jogurt a sůl. Míchejte, dokud se nezačne tvořit těsto. Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte trochu hladké mouky.
  • Těsto rozdělte na 6 stejných částí, každá by měla vážit přibližně 100 g. Každý kousek vytvarujte do kuličky a poté jej vyválejte nebo roztáhněte do oválného či kulatého tvaru. Pokud budete přidávat sýr nebo šunku, vyválejte těsto na tloušťku přibližně 3–4 mm.
  • Volitelné: Pokud chcete přidat náplň (šunku/sýr), položte ji doprostřed těsta. Dbejte na to, aby okraje zůstaly bez náplně, aby šlo naan snadno „zabalit“. Překlopte naan napůl, aby vytvořil tvar půlměsíce a náplň byla uvnitř. Poté opatrně vyválejte, aby se chleba uzavřel a nebyl příliš tlustý – lépe se tak propeče.
  • Potřete naan rozpuštěným máslem z jedné strany a položte jej na mírně rozpálenou pánev. Jakmile se jedna strana opeče, potřete máslem druhou stranu a otočte. Obracejte přibližně po 1–2 minutách, třikrát, v závislosti na teplotě pánve.
  • Naany podávejte teplé, buď jako přílohu, nebo samostatně. Dobrou chuť!

Původ jídla:

Naan placky mají původ v jižní a střední Asii, především v Indii a Pákistánu. Slovo „naan“ pochází z perského výrazu pro chléb. Tradičně se připravují v hliněné peci zvané tandoor, což jim dodává specifickou chuť a texturu. Tento recept však umožňuje jejich přípravu i doma na pánvi, takže si můžete užít autentickou chuť orientální kuchyně přímo z vaší kuchyně.

S čím podávat:

Naan placky se skvěle hodí jako příloha k různým druhům kari, dhalu (čočkový pokrm) nebo k masovým specialitám. Můžete je také podávat s hummusem, jogurtovým dipem nebo jednoduše namáčet do olivového oleje s bylinkami. 🍛 A pokud přidáte šunku a sýr můžete je jíst samotné.

Možné varianty a vylepšení:

Česnekový naan: Do rozválených placek přidejte před pečením nasekaný česnek.
Sýrový naan: Před pečením posypte placky nastrouhaným sýrem, který se během pečení rozteče.
Naan s bylinkami: Přidejte do těsta nasekaný koriandr nebo petržel pro osvěžující chuť.

Buď svůj
Nákupní košík
Přejít nahoru