Lasagne s mletým masem
Čas vaření
30 min
Kategorie
Ostatní
Obtížnost
Střední
Počet porcí
7 – 8
Lasagne s mletým masem
(nutriční hodnoty)
Ingredience
Na lasagne s mletým masem
- 1 kg mletého hovězího masa
- 2 ks cibule
- 2 stroužky česneku (volitelné)
- 3 lžíce oleje
- 2 ks petržele
- 3 ks mrkve
- 1 ks (140g) rajčatového protlaku
- 200 ml vody nebo vývaru
- 125 g mozzarella
- 50 g parmezánu (volitelné)
- 300 g lasagne (těstoviny)
- podle chuti: sůl, mletý pepř
Na bešamel
- 50 g másla
- 50 g hladké mouky
- 500 ml mléka
- 1 lžička soli
Chceš, aby se ti suroviny přepočítávali na tvůj příjem?
Jednoduše si aktivuj online fitnes – více info najdeš ZDE
Postup na masovou omáčku:
- Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli a přidáme mleté maso. Maso necháme zatáhnout.
- Nachystáme si mrkev a petržel, kterou očištěnou nastrouháme na struhadle nahrubo.
- Nachystanou zeleninu přidáme do hrnce, a ještě chvilku opékáme. Nakonec přidáme sůl, pepř, rajčatový protlak a vodu nebo vývar.
- Takto připravenou směs zaklopíme pokličkou a dusíme přibližně 45 min.
Příprava bešamelové omáčky:
- V kastrůlku rozpustíme máslo a postupně přimícháváme mouku, dokud nevznikne jíška.
- Do jíšky pomalu nalejeme mléko a pořádně promícháme metličkou. Směs přivedeme k varu a na mírném plamenu ji vaříme, dokud omáčka nezhoustne. Nakonec ji dochutíme solí.
Skládání lasagní:
- Předehřejeme troubu na 180 °C.
- Lasagne postupně seskládáme tak, že na spodek pekáčku rozprostřeme vrstvu masové směsi, na ni dáme plátky těstovin, na těstoviny bešamel, masovou směs a takto pokračujte, dokud vše nespotřebujeme.
- Poslední vrstva by měla být masová a na ní položíme na plátky rozkrájenou mozzarellu a můžeme přidat nastrouhaný parmezán.
- Takto nachystané lasagne dáme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme je 30 minut. Poté lasagne odkryjeme a necháme je ještě přibližně 10 minut zapéct.
Máte rádi Itálii?
Tak vyzkoušejte naše vylepšené lasagne s mletým masem a mrkví.
Lasagne s mletým masem jsou klasikou italské kuchyně, která si získala srdce gurmánů po celém světě. Tento bohatý a chutný pokrm je ideální na rodinné večeře nebo speciální příležitosti. Lasagne jsou vrstveným pokrmem, kde se střídají plátky těstovin, masová omáčka a bešamel, zakončené vrstvou sýra. Kromě klasických lasagní s mletým masem existují i vegetariánské verze, například s cuketou, lilkem nebo špenátem. Lasagne mohou být také připraveny s mořskými plody nebo drůbežím masem.