Hamburger v listovém těstě
Čas vaření
30 min
Kategorie
Ostatní
Obtížnost
Střední
Počet porcí
4 – 6
Hamburger v listovém těstě
(nutriční hodnoty)
kalorie: 191 kcal
sacharidy: 10 g
bílkoviny: 8 g
tuky: 13 g
Ingredience:
Na dochucení mletého masa (500g)
- Lžičku soli
- 1 lžičku mletého černého pepře
- 2 – 3 worcesterové omáčky
- 2 lžíci hořčice
- 2 lžičky mleté červené papriky
Na hamburgery
- 500 g mletého dochuceného hovězího masa
- 1 balení listového těsta (cca 250–300 g)
- 8 plátky sýra (cheddar, gouda nebo váš oblíbený druh)
- 1/2 větší cibule
- 4 plátky slaniny
- 1 lžíce oleje (na smažení)
- Cca 4 lžíce omáčky podle chuti (majonéza, barbecue, sladká chilli a nebo přímo omáčka na hamburger)
- Vejce na potření
Chceš, aby se ti suroviny přepočítávali na tvůj příjem?
Jednoduše si aktivuj online fitnes – více info najdeš ZDE
Postup:
- V misce smíchejte mleté maso se všemi ingrediencemi na dochucení masa: sůl, mletý pepř, worcesterovou omáčku, hořčici a červenou papriku.
- Promíchanou a dochucenou směs rozdělíme na 4 stejné porce, ze kterých vytvarujeme 4 hamburgery.
- Na pánvi rozehřejeme olej a hamburgery na středním ohni opečeme z obou stran dohněda (každou stranu cca 3–4 minuty). Nemusí být zcela propečené, protože se budou ještě péct v těstě.
- Po opečení nechte burgery lehce vychladnout.
- Na stejné pánvi opečte plátky slaniny, dokud nejsou křupavé, a poté je odložte na papírový ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk.
- Cibuli nakrájejte na kolečka a osmažte do zlatohněda.
- Předehřejeme si troubu na 180 °C.
- Listové těsto rozválejte na pomoučeném válu a rozdělte ho na 4 čtverce, dostatečně velké, aby do nich šel zabalit hamburger.
- Na každý čtverec těsta položíme plátek sýru, půlku lžičky naší omáčky a opečený hamburger.
- Na hamburger vložíme opět půlku omáčky, plátek sýra, plátek slaniny a trochu osmažené cibule.
- Okraje těsta zabalte přes náplň, aby byl hamburger úplně uzavřený, a těsto dobře utěsněte.
- Hotové „balíčky“ přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
- Rozšlehejte vejce a potřete jím vršky těsta.
- Pečte v předehřáté troubě cca 10–15 minut, dokud těsto není zlatavé a křupavé.
- Nechte hamburgery po vytažení z trouby chvilku vychladnout, aby se náplň ustálila.
Hamburger v listovém těstě se sýrem, cibulí a slaninou
Tento recept kombinuje šťavnatý hamburger se sýrem, opečenou slaninou a křupavým listovým těstem. Skvělé na oběd nebo jako originální pohoštění!
Jaké a jak nejlépe dochutit mleté maso do hamburgeru
Určitě zvolit hovězí maso ideálně 20% tuku, aby bylo maso šťavnatější. Zdravější volba je kuřecí / krůtí maso, ale maso nebude tak šťavnaté a budeš se hodně rozpadat.
Tipy
- Můžete přidat různé omáčky (kečup, barbecue) dovnitř těsta před zabalením pro ještě výraznější chuť.
- Pro zdravější verzi použijte kuřecí maso místo hovězího nebo přidejte trochu špenátu do náplně.