Gulášová polévka

Čas vaření

180 min

Kategorie

Obtížnost

Střední

Počet porcí

2 – 3


Gulášová polévka

Ingredience

  • 320 g – brambor
  • 190 g – mletého hovězího masa nebo hovězí kližky, krku, líček
  • 150 g cibule (tři menší)
  • 100 g nastrouhané mrkve (nemusí být)
  • 30 g sádla / oleje
  • 1,1 -1,3 l vývaru (ideálně hovězí, postačí i zeleninový)
  • 3 stroužky česneku, podle chuti a síly česneku můžeme i přidat
  • 2 PL sladké papriky
  • 1 PL uzené papriky
  • 1 PL sušené majoránky
  • 1 ČL mletého kmínu
  • ¼ ČL mleté pálivé papriky (pokud chceme pikantnější)
  • sůl, pepř mletý

Chceš, aby se ti suroviny přepočítávali na tvůj příjem?
Jednoduše si aktivuj online fitnes – více info najdeš ZDE

Postup

  • Pokud si zvolíme pevné maso místo mletého, je ho nutné nakrájet ideálně na 0,5 – 1cm kostičky. Pokud volíme mleté maso, přejdeme až na bod 3.
  • V hrnci si rozehřejeme máslo / sádlo a přidáme nadrobno nakrájenou cibulku, kterou osmažíme, dokud cibulka nemá zlatohnědou barvu, protože jen taková cibulka dodá gulášové polévce tu správnou chuť. Poté vložíme nakrájené maso, které osmažíme ze všech stran. Nezapomínáme neustále míchat.
  • Snížíme teplotu plotýnky. Obsah hrnce zasypeme mletým kmínem, sladkou a uzenou paprikou. Za stálého míchání koření krátce orestujeme (pozor, ať se paprika nespálí a nezhořkne).
  • Zalijeme vývarem, přidáme sůl, pepř, hrnec přiklopíme. Přivedeme k varu, hrnec zakryjeme a polévku necháme jemně probublávat cca 2 hodiny.
  • Poté přidáme oloupaný prolisovaný česnek, přidáme majoránku a oloupané brambory, které jsou nakrájené na kostky cca 1,5 cm velké. Přiklopíme a vaříme dalších 15 –20 minut, dokud brambory nezměknou. Občas promícháme, čím je polévka hustší, tím více se připéká ke dnu. Ke konci ochutnáme a případně dochutíme solí a pepřem.
  • Pokud chceme polévku zahustit, vyjmeme pár brambor z polévky a uděláme z nich kaši, kterou zpět vmícháme do polévky.
  • Uložená v lednici vydrží pár dní, lze ji i zamrazit.

Kdo by neznal tradiční gulášovou polévku, která je jedním z pokladů tradiční české kuchyně. Tato jednoduchá gulášová polévka z mletého masa je snadná na přípravu a výborně zasytí, takže jí můžeme využít i jako hlavní chod. A podle nás má tato gulášová polévka ještě jednu velkou výhodu, a to, že po rozležení chutná ještě lépe, proto jí můžeme uvařit na více dní.

Možná je to i u vás, kdy si říkáte: „tu nejlepší gulášovou polévku vždycky vařila naše babička“. Určitě nechceme soutěžit s vaší babičkou, ale věříme, že tato gulášová polévka z mletého masa vám bude taky moc chutnat.

Pravá gulášová polévka se připravuje s hovězím masem, které je nakrájené na malé kousky anebo ho můžeme mít namleté (podle chuti). Dále do polévky patří brambory, někdo místo nich využívá kedlubnu anebo mix, my raději zůstáváme u brambor. O výraznou chuť gulášové polévky se postará mletá paprika, česnek, majoránka a drcený kmín.

Naše tipy

  • Ke gulášové polévce se náramně hodí čerstvý kus chleba.
  • Polévku není třeba nějak zahušťovat, ale máš-li raději hustší polévku, můžeš použít pár brambor z polévky, které se rozmačkají na kaši a vmíchají zpět do polévky.
  • Máš-li rád ostřejší chuť, přidej trochu pálivé papriky.
  • Na přípravu opravdu dobré gulášové polévky nepoužívej příliš libové maso. Naopak vybírej takové druhy, které mají vysoký obsah klihových částí – ty se delším varem rozpustí a polévku zahustí a také dodávají masu šťavnatost. Pokud použiješ mleté maso, bude vaření o dost rychlejší.
  • Uzená paprika dodává gulášové polévce příjemnou kouřovou chuť. Ale pokud jí doma nemáš, můžeš jí klidně vynechat a o to víc navýšit množství sladké papriky. Náš tip na sladkou papriku je: Maďarská – má intenzivní barvu i chuť.
  • Kmín určitě zvol jemně mletý
  • Pokud chceš dosáhnout opravdu co nejintenzivnější chuti polévky, nahraď vodu hovězím vývarem, případně s vodou do hrnce přidej i hovězí kosti, které po změknutí masa odstraníš.
  • Polévka, podobně jako guláš, chutná nejlépe alespoň 1 den rozleželá.

Gulášová polévka

Recepty

Sleduj nás na instagramu

Buď svůj
Nákupní košík
Přejít nahoru