Bramborový salát s přírodním řízkem
Čas vaření
40 min
Kategorie
Obtížnost
Střední
Počet porcí
7
Ingredience
Bramborový salát
- 1 kg – brambor
- 250 g (ks) – mrkve
- 1 ks – jablka (volitelné)
- 200 g – Hrášku (volitelné)
- 100 g sterilovaných okurek
- 1 ks – větší cibule
- 2 lžíce – plnotučné hořčice
- 2 lžíce – lák z okurek (volitelné)
- 1 ks – petržele
- 100 g celer
- 2 lžíce – majonézy
- 1 lžíce – tatarské omáčky
- 6 ks uvařených vajec (natvrdo)
- Sůl, pepř, koření na maso dle chuti
Příloha (dle výběru)
- 1,2 kg Kuřecího masa (prsní řízky)
- 1,2 kg Kuřecí smažený řízek
- 1,2 kg Vepřový smažený řízek
- 1,2 kg Vinná klobása upečená v troubě
- 1,2 kg losos pečený
- 1,2 kg Kapr smažený
Chceš, aby se ti suroviny přepočítávali na tvůj příjem?
Jednoduše si aktivuj online fitnes – více info najdeš ZDE
Naše tipy na Bramborový Salát:
- Kdo nemá rád velké kousky zeleniny, doporučuji jí nastrouhat (to mám rád já).
- Můžete přidat nakrájenou cibuli
- Můžete smíchat majonézu, s jogurtem, nebo zakysanou smetanou.
- Dochutit můžete trochou okurkového nálevu.
- Přidat můžete i nastrouhaná jablka a nakrájený celer pro svěží chuť.
- Přidat můžete na kostičky nakrájenou šunku.
Postup na bramborový salát:
- Do velkého hrnce dáme vařit vodu, kterou osolíme.
- Mezitím co se voda vaří si připravím zeleninu. Mrkev, celer a petržel oloupeme, ale nekrájíme, vaříme celé kusy.
- Dále si očistíme brambory, ale neloupeme ani je nijak nekrájíme, necháme hezky vcelku i se slupkou.
- Takto připravenou zeleninu a brambory vložíme do vařící vody a vaříme cca 45 min (záleží na velikosti brambor). V průběhu vaření občas zkoušíme propíchnout brambor nožem, abychom zjistili, jestli jsou už brambory měkké.
- Mezitím co se zelenina a brambory vaří, dáme se do přípravy ostatních surovin, které vložíme do jedné velké mísy.
- Podle zvoleného receptu přidáváme jednotlivé suroviny do mísy.
- Cibuli očistíme a nakrájíme na malinké kostičky. Sterilovanou okurku necháme okapat od nálevu a také nakrájíme na malé kousky.
- Uvařená, studená vejce očistíme od skořápek, opláchneme a protlačíme přes kráječ brambor.
- Jakmile jsou brambory s kořenovou zeleninou uvařené, dáme vychladnout. Po vychladnutí brambory oloupeme nožem a protlačíme kráječem na brambory do mísy, kde již máme ostatní suroviny.
- Uvařenou kořenovou zeleninu nakrájíme na malé kostičky (také můžeme protlačit přes kráječ na brambory nebo je nastrouháme na velkém struhadle).
- Celý obsah mísy opatrně promícháme a přidáme (dle volby) tatarku, majonézu, hořčici a jogurt. Vše znovu promícháme, osolíme, opepříme dle chuti a dáme do chladu odležet (nejlépe na den).
- Bramborový salát můžeme podávat s řízkem na přírodno, se smaženým řízkem či kaprem, s vinnou klobásou a nebo například s lososem na pánvičce.
Postup připravu „masa“:
Druh „masa“ si zvolíme podle toho na co máme chuť
- Maso omyjeme, nakrájíme na řízky a naklepeme. Poté okořeníme a dáme smažit na rozpálenou pánev.
- Řízky naklepeme, nasolíme, opepříme a obalíme v trojobalu. Smažíme na rozpáleném oleji dozlatova.
- Vinná klobása: Je-li klobása dlouhá, nakrájejte ji na menší kousky. Stočte je do spirálek a spíchněte špejlí, aby se nerozvinovaly. Osušte je kuchyňskou utěrkou a poprašte hrubou moukou. Poté dáme smažit na rozpálenou pánev.
- Ryba: naklepeme, nasolíme, opepříme a obalíme v trojobalu. Smažíme na rozpáleném oleji dozlatova.
Recepty na chutný 🥔 Bramborový salát, který Nesmíte Propásnout!
Historie bramborového salátu sahá do 16. století, kdy byly brambory dovezeny do Evropy z Jižní Ameriky.
Kdo ale jako první přišel s nápadem bramborového salátu, to se přesně neví. První zmínky o bramborovém salátu byly v kuchařce od Magdaleny Dobromilové Rettigové a Marie Janků-Sandtnerové. Ale s dnešními recepty na bramborový salát se to nedá vůbec srovnávat. První recept na smaženého kapra servírovaného s bramborovým salátem se do českých kuchařek dostal v roce 1924. I když neznáme přesnou historii této pochoutky, určitě si na něm opět 24.12 většina z nás pochutná a my vám nabízíme hned několik variant, jak si tuto pochoutku užít.
Možné variace Bramborového salátu
- Klasický Bramborový Salát: Perfektní kombinace brambor, majonézy, cibule a petrželky, ideální pro milovníky tradičních chutí. 🌿
- Německý Bramborový Salát: Tento salát je bez majonézy, s octem a olejem, doplněný slaninou a cibulkou, přináší robustní chuť.🥓
- Americký Bramborový Salát: Bohatý na majonézu, často s přidáním hořčice nebo celeru, ideální pro barbecue a pikniky. 🍖
- Francouzský Bramborový Salát: Lehčí verze s dijonskou hořčicí, bylinkami a kapary, skvělý pro elegantní večeře.🌱
- Veganský Bramborový Salát: Inovativní a svěží, s rostlinnou majonézou a čerstvou zeleninou, pro ty, kdo hledají zdravější variantu. 🌿🥕